Webshop » Olie poetsen smeren koelen » Motorolie

Motorolie carterolie transmissieolie vet smeermiddelen

Iets over de geleverde oliemerken


imageMotul is een Frans merk en levert olie van topkwaliteit. Zeer bekend in de racerij. Motul is geen goedkope olie, maar staat qua kwaliteit wel bovenaan. Het is de Akrapovic van de olie.
imageJMC maakt gewoon goede olie tegen een zeer scherpe prijs.

Voor clubs en inkoopacties kunnen we speciale prijzen maken, Neem in dat geval svp even contact op.
De wereld die olie heet, het wat, hoe en waarom

Wat doet motorolie precies? 
De belangrijkste taken van olie zijn:
Motorolie zorgt voor de afdichting tussen zuigers en cilinders
Motorolie vermijdt het contact tussen verschillende bewegende delen
Motorolie voert warmte af, welke afkomstig is van het verbrandingsproces
Motorolie neemt verbrandingsresten en slijtagedeeltjes op en voert deze af.
 
Hoe kan ik de kwaliteit van motorolie herkennen?
De kwaliteit van motorolie wordt aangeduid door internationale normen API en ACEA en door normen van de fabrikant.
 
Wat betekent API?
API staat voor: American Petroleum Institute. Dit is een Amerikaans instituut, die de kwaliteit van oliƫn aanduiden. API maakt onderscheid tussen benzinemotoren en dieselmotoren.
Benzinemotoren worden aangeduid met de letter S. 
Dieselmotoren worden aangeduid met de letter C.
 
Met een tweede letter wordt het kwaliteitsniveau aangegeven. Met enkele uitzonderingen geldt: hoe verder in het alfabet, hoe hoger de kwaliteit. Bijvoorbeeld: een motorolie kan de kwaliteitsaanduiding SL/CF hebben.
 
Hoe kan ik de juiste olie kiezen voor mijn motor?
In het instructieboekje van de motor staat aangegeven welke type motorolie (dat wil zeggen welke specificatie) de motor of versnellingsbak van uw motor nodig heeft.
 
Wat is viscositeit, en hoe kan ik deze van een motorolie herkennen?
De dikte van een motorolie is een belangrijke waarde. Deze wordt aangegeven door het begrip viscositeit, welke afhangt van de temperatuur. Olie met een lage viscositeit is dun en olie met een hoge viscositeit is dik. SAE ( Society of Automotive Engineers ) is het internationale instituut dat de norm voor de motorolieviscositeit heeft vastgelegd.

De viscositeit van motorolie is bij lage en hoge temperatuur vastgelegd. Zodoende wordt de aanduiding bijvoorbeeld: SAE: 5W30, 10W40, 15W40, 20W50.

Het eerste getal met de letter W: hoe lager het getal, des te dunner is de olie bij lage temperaturen (van belang bij koude starts). De meest voorkomende zijn: SAE: 0W, 5W, 10W, 15W, 20W.
Het tweede getal na de letter W: hoe hoger het getal des te dikker de olie blijft bij hoge motortemperaturen (van belang in de zomer). De meest gebruikte zijn: SAE: 30, 40, 50.
Een algemene stelregel is dat: hoe hoger het SAE nummer, hoe hoger de viscositeit.
 
Wat is het voordeel van synthetische motorolie?
Bij het gebruik van synthetische motorolie zijn er een aantal voordelen:
Een synthetische motorolie heeft een lagere weerstand waardoor het brandstofverbruik lager is. Een gunstiger brandstofverbruik betekent natuurlijk een kostenbesparing. Een lager brandstofverbruik is daarnaast ook beter voor ons milieu.

Een synthetische motorolie is dunner, waardoor de olie, ook bij de koude starts, zich sneller door het motorblok zal laten smeren. Door de snelle smering wordt motorslijtage sterk verminderd.
Synthetische motorolie zorgt voor stabielere thermische eigenschappen. Dit betekent dat de olie langer en beter tegen zware belasting is opgewassen en zodoende langere verversingstermijnen kent. Wanneer moet u uw olie verversen? Dit hangt af van merk en type motor. In het instructieboekje staat wanneer u de olie dient te verversen.
 
Wanneer moet ik olie bijvullen?
Met de oliepeilstok kunt u meten of er nog voldoende motorolie in de motor zit en dus voldoende smering kan leveren. Controleer uw oliepeil regelmatig. Wanneer het olielampje gaat branden bent u namelijk eigenlijk al te laat! Doorrijden met een te laag oliepeil kan (blijvende) schade veroorzaken aan de motor.
 
Is het schadelijk als er motorolie van een ander merk wordt bijgevuld?
In principe niet, mits de andere olie hetzelfde kwaliteitsniveau (= gelijke specificaties) en (bij voorkeur dezelfde) viscositeit bezit.